Cursussen & Verdiepingsdagen

Regelmatig organiseer ik verdiepingscursussen voor mensen met enige achtergrond op het gebied van fytotherapie/ kruidengeneeskunde, bijvoorbeeld voor natuur- & gezondheidstherapeuten en herboristen. Tijdens een verdiepingscursus wordt een bepaald thema uitgewerkt op basis van recente wetenschappelijke ontwikkelingen en wordt de natuurgeneeskundige achtergrond ervan belicht. Een verdiepingscursus is altijd gericht op toepasbaarheid in de praktijk van de therapeut of (Meester)herborist. Voor Verdiepingscursussen kan bij de beroepsvereniging individuele accreditatie worden aangevraagd.
Voor sommige verdiepingsdagen is geen voorkennis op het gebied van fytotherapie/kruidengeneeskunde nodig.


Ben je geïnteresseerd in een cursus of verdiepingsdag stuur mij dan een mail (ook als er nog geen data gepland zijn).

Tweedaagse Verdiepingscursus Nieuwe kruiden voor de huid

Cursusdata: neem contact op bij interesse voor de volgende cursus

Locatie:Rothem-Meerssen

Kosten: € 125,-
Inclusief: uitgebreide cursussyllabus; uitdraai van powerpointpresentatie; lunch & koffie/thee; inclusief materiaal kruidenbereidingen (exclusief verpakkingsmaterialen).
Na afloop ontvang je een certificaat

Stacks Image 818858

Zwarte komijn / Nigella sativa

Tweedaagse Verdiepingscursus Nieuwe kruiden voor de huid
Voor deze cursus is enige voorkennis op het gebied van kruiden en gezondheid nodig. (neem bij vragen hierover contact met mij op)
De ontwikkelingen in de kruidengeneeskunde staan niet stil. Zo zijn de afgelopen jaren een aantal traditionele kruiden met potentie voor huidklachten, van een wetenschappelijke basis voorzien. In deze tweedaagse cursus bundelen wij, Marilène Dols en Marleen Nauts, onze kennis en achtergrond op het gebied van kruiden, kruidenbereidingen en gezondheid.
Tijdens de eerste dag (zaterdag 25 juni 2016), verzorgd door Marilène Dols, wordt een aantal nieuwe huidkruiden besproken en huidklachten toegelicht waarbij ze zinvol zijn (eczeem, acne, koortsblaasjes, cellulitis, vitiligo).
Kruiden die onder de loep worden genomen zijn: Aziatische waternavel/Centella asiatica, gewone Brunel/Prunella vulgaris, zwarte komijn/Nigella sativa, blaaswingerd/Cardiospermum halicacabum en Mahonia/Berberis aquifolia.
We staan stil bij werking & werkzame inhoudsstoffen, indicaties, wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitenvisie (Warm – Koel, Droog –Vochtig) en mogelijke recepten en teelt van de kruiden. Besproken wordt een mogelijke natuurgeneeskundige aanpak bij huidklachten met bijbehorende kruidenrecepten (voor inwendig gebruik) en globale voedingsadviezen.
De tweede dag (zaterdag 2 juli 2016) wordt verzorgd door Marleen en staat volop in het teken van de praktische kruidenbereidingen. Op basis van de tijdens dag 1 besproken kruiden en huidproblemen worden een aantal kruidenbereidingen gemaakt. Denk aan een Prunella-lipbalsem tegen herpes simplex, een cellulitis bodylotion op basis van Centella asiatica maar ook een emulsie ter ondersteuning bij eczeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kruidenextracties (maceraat, tinctuur, homeopathische oertinctuur) maar we maken ook gebruik van de werking van specifieke vette oliën die passen bij de huidklachten.

Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Tweedaagse Verdiepingscursus Kruiden en Natuurkwaliteiten

Cursusdata: neem contact op bij interesse voor de volgende cursus

Locatie:Rothem-Meerssen

Duur: 9.30 tot 16.30 uur
Kosten:
€ 115,-
Inclusief: uitgebreide cursussyllabus; powerpoint-uitdraaien; lunch, koffie & thee
Na afloop ontvang je een certificaat

Stacks Image 818867

Hop-bel is Koud

Tweedaagse Verdiepingscursus Kruiden en Natuurkwaliteiten
Voor deze cursus is enige voorkennis op het gebied van kruiden en gezondheid nodig. (neem bij vragen hierover contact met mij op)
Tegen de achtergrond van de 4 elementen Vuur, Water, Lucht, Aarde staan we stil bij de Natuur- kwaliteiten Warm & Koud, en Droog & Vochtig. Deze kwaliteiten spelen een belangrijke rol in de traditionele Westerse natuurgeneeskunde maar ook in de Chinese geneeskunde en de ayurveda.
We staan stil bij hoe je deze natuurkwaliteiten kunt herkennen in mensen, in hun persoonlijkheid en in hun klachten. Vervolgens gaan we in op deze kwaliteiten in kruiden en hoe deze meer evenwicht brengen in de kwaliteiten-mix van mensen. Hierdoor verminderen klachten en voelt men zich meer “in z’n element”.
Een belangrijke informatiebron voor het bepalen van de Natuurkwaliteit vormt de smaak van het kruid. Zo zal iedereen herkennen dat een scherpe smaak verwarmend is en dat de uitscheidingen worden bevorderd waardoor het resultaat droging is. Maar ook aan de bittere smaak, de zoete -, de zure/wrange en de zoute en mineralige smaak zijn eigenschappen te verbinden.
Ook heeft ieder smaak een energetische werking die eveneens aan bod zal komen.
De inhoudsstoffen zijn bepalend voor de smaak van een kruid en daarmee ook voor de Natuurkwaliteit (verwarmend, koelend, drogend of bevochtigend). De inhoudsstoffen (bitterstoffen, looistoffen, slijmstoffen & polysacchariden, alkaloïden, etherische oliën) zullen dan ook betrokken worden bij de beoordeling van smaak en energetische werking van de besproken kruiden.
De smaken van kruiden zijn in de Westerse kruidengeneeskunde lange tijd onderbelicht gebleven maar binnen de Oosterse en Indiase kruidengeneeskunde hebben smaken van kruiden, en de daaraan verbonden Natuurkwaliteiten, altijd een belangrijke plaats ingenomen. Deze informatie kan vertaald worden naar de Westerse fytotherapie en voor natuurgeneeskundige verdieping zorgen zónder de wetenschappelijke kennis over inhoudsstoffen en werking over boord te gooien.
In deze cursus zal het proeven van de smaken van kruiden en hieruit conclusies trekken een belangrijke plaats innemen. Ook de samenstelling van de lunch zal in het verlengde liggen van de smaken en kwaliteiten van kruiden.

Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Voedselovergevoeligheid en darm(flora)herstel

Cursusdatum: neem contact op bij interesse voor de volgende cursus

Locatie:Rothem-Meerssen

Kosten: € 55,-
Inclusief: uitgebreide cursussyllabus; uitdraai van powerpointpresentatie; lunch & koffie/thee.

My Image

Voedselovergevoeligheid en darm(flora)herstel
Voor deze verdiepingsdag is achtergrond op het gebied van fytotherapie/kruidengeneeskunde niet persé noodzakelijk (iedereen met belangstelling kan meedoen)
Voedselovergevoeligheid staat volop in belangstelling en iedereen kent wel iemand die er last van heeft. Maar wat houdt dit eigenlijk precies in en hoe merk je dat je allergisch of intolerant reageert op bepaalde voedingsmiddelen?
Onderwerpen van deze dag op een rijtje:
- Vormen van voedselovergevoeligheid zoals voedselallergie (IgE en IgG-gerelateerd), pseudo-allergie (voor histamine, smaakversterkers, kleurstof), voedingsintolerantie (voor melk, gluten, caseine, lactose) en malabsorptie (fructose, vetten).
- Gevolgen op lichamelijk en geestelijk gebied, die zeer divers kunnen zijn van vermoeidheid & concentratieproblemen, tot fibromyalgie, AD(H)D en depressie.
- Wat gaat er mis in de darm? (verhoogde doorlaatbaarheid, zwakke darmflora, verminderde afweer)
- Flora van de darm, mond, luchtwegen en uro-genitaalgebied en de communicatie hiertussen
- Kruiden en kruidenrecepten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van darmflora en darmslijmvlies, de verteringskracht versterken en intoleranties kunnen verminderen.
- Zelf probiotische kefir & yoghurt maken. Niet alleen van koe- of geitenmelk maar ook van soja, kokos- of amandelmelk en heerlijk verfrissende water-kefir.
Zelf (gefermenteerde) groenten&kruiden-pickels maken.
- Kruiden en voedingsmiddelen met pre-biotische eigenschappen die de goede darmflora voeden.
- Kruiden en voedingsmiddelen die darmslijmvlies herstellen (rijk aan l-glutamine, zink, aminozuren) Deze dag geeft je meer inzicht in al deze onderwerpen en je krijgt handvaten mee om thuis praktisch aan de slag te kunnen gaan.

Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Praktische fermentatie-workshop

Cursusdatum: neem contact op bij interesse voor de volgende cursus

Locatie:Rothem-Meerssen

Kosten: € 32,50
Inclusief: syllabus. fermentatieproducten en starters

My Image

In deze fermentatie-middag-workshop (van 13u tot 16.30u) zal op een praktische manier uitgebreid worden ingegaan op het onderwerp (melkzuur)fermenteren en hoe je met de gemaakte pre- en pro-biotische producten je gezondheid verbetert. Ook krijg je allerlei tips hoe je (een overmaat aan) seizoensgroenten en/of - kruiden kunt verwerken in fermentatie-producten waardoor ze langere tijd houdbaar blijven. Tijdens de workshop komen de volgende fermentatie-producten aan bod/ of worden zelf gemaakt (met recepten en syllabus erbij): - waterkefir maken op basis van kruideninfusen en verschillende kruiden & specerijen voor tweede fermentatie. Hiermee kun je gewenste kruidenrecepten (met hun gezondheidseffect) gebruiken bij de waterkefir- fermentatie. - ginger-bug, en hoe daar weer een gezonde pro-biotisch prik-vruchtenlimonade van te maken (bv. pro-biotische citroenlimonade, gemberbier enz.) - zelf lactosevrije yoghurt maken uit pro-biotica met brede (vele) stammen lactobacillen en bifidusbacillen - fruit met kruiden fermenteren (met wei en zoutoplossing) bv. ananas-Spaanse peperchutney, gefermenteerde perenchutney enz. - groenten fermenteren (met zoutoplossing en “kool-deksel”) en hoe daar kruiden& specerijen in te verwerken. Bv. fermenteren van augurken, asperges, wortel, biet enz. - verder uitgebreide proeverijen (bv. diverse groentepickels, Koreaanse kimchi, fruitchutney’s enz) en demonsta.es (gefermenteerde knoflook maken, zuurdesem enz).

Aan de hand van de richtlijnen tijdens de workshop (en beschreven in de syllabus) kun je dan thuis verder alles (melkzuur)-fermenteren wat je zelf maar kunt bedenken. Verder krijgt iedereen verschillende starters mee naar huis (waterkefir, melkkefir, (lactose vrije) yoghurtstarter met brede pro-biotische samenstelling) dus je hoeW geen starters aan te schaffen om thuis verder te fermenteren.
PS iedereen graag voldoende schone glazen potten meenemen om alles mee naar huis te nemen.
Graag ontvang ik je zaterdagmiddag 15 juli bij mij thuis en gaan we al bruisend en bubbelend aan de slag! Ben je geїnterreseerd? Stuur mij een email en dan ontvang je uitgebreidere informatie. Ken je mensen die dit misschien leuk vinden, stuur gerust deze informatie door!

Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Verdiepingsdag Beweging

Kosten: € 55,-
Inclusief: uitgebreide cursussyllabus; uitdraai van powerpointpresentatie; lunch & koffie/thee.

Verdiepingsdag Beweging
Voor deze verdiepingsdag is achtergrond op het gebied van fytotherapie/kruidengeneeskunde niet persé noodzakelijk (iedereen met belangstelling kan meedoen).
Tijdens deze verdiepingsdag wordt het onderwerp Beweging vanuit verschillende invalshoeken belicht. We staan stil bij verschillende aandoeningen van het bewegingssysteem zoals reumatische artritis, artrose, osteoporose en fibromyalgie. De gemeenschappelijke achtergrond van deze bewegingsaandoeningen is de zogenoemde “stille ontsteking” (low grade inflammaUon) die wordt veroorzaakt door oxidatieve stress & vrije radicalen. Deze stille ontsteking heeft een ontregelende invloed hebben op het immuunsysteem en is verantwoordelijk voor nog veel meer andere aandoeningen zoals hart-&vaatziekten, diabetes type2, Alzheimer enz.
Overige onderwerpen van deze dag op een rijtje:
- Kruiden voor vermindering van Stille ontsteking en vergroting van ontgiftingskrachten
- Kruiden met pijnti;llend en ontstekingremmend effect bij klachten van het bewegingsapparaat.
- Samenstellen van kruidenrecepten gericht op vermindering van Stille ontsteking en bewegingsklachten.
- voedingsadviezen, ondersteunende vitaminen en mineralen en etherische oliën.
Naast inwendig gebruik worden ook uitwendige toepassingen van kruiden- & etherische olie bereidingen bij bewegingsklachten belicht.
- Hoe hou je rekening met de seizoen, en kwaliteiten van de klachten (moet je verwarmen of juist
koelen?)
- Beweging door levensvraagstukken, levensfasen, windrichtingen (Levenswiel)
Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Verdiepingsdag Adaptogene kruiden en geneeskrachtige paddenstoelen

Kosten: € 60,-
Inclusief: uitgebreide cursussyllabus; uitdraai van powerpointpresentatie; lunch & koffie/thee.

My Image

Verdiepingsdag Adaptogene kruiden en geneeskrachtige paddenstoelen
Deze verdiepingsdag is bestemd voor therapeuten, (meester)herboristen, en gezondheidsprofessionals met (enige) achtergrond op het gebied van fytotherapie/ kruidengeneeskunde
Tijdens deze verdiepingsdag worden het werkingsprincipe en de mogelijkheden van adaptogene kruiden uitgediept. Adaptogene kruiden hebben als belangrijkste effect het verhogen van het lichamelijke en geestelijke aanpassingsvermogen (verbeterde stressbestendigheid). Ze kunnen van waarde zijn in tijden dat er veel van je gevraagd wordt.
Onderwerpen van deze dag op een rijtje:
- achtergrond van de stress-reactie en de (lange termijn)gevolgen voor het zenuwstelsel, het hormonaal systeem en het immuunsysteem (oa. GAS van Selye).
- verschil tussen burn-out en bijnieruitputing en alarmbellen van chronische stress (o.a. problemen met immuunsysteem, slaapproblemen, allergieën, problemen met concentratie).
- werkingsprincipe van adaptogene kruiden en bespreking Aschwaganda-wortel, Indiase Ginseng/Withania somnifera, Chinese engelwortel “Dong quai”/Angelica sinensis, Vliezige hokjespeul-wortel/Astragalus membranaceus, Rozenwortel-wortel/Rhodiola rosea, Schisandra bes/Schisandra chinensis. En hoe kun je deze planten differentiëren?
- immuunstimulerende planten en paddenstoelen die adaptogenen kunnen ondersteunen waaronder Maitake/Grifola frondosa, Shiitake/Lentinula edodes, reishi/Ganoderma lucidum.
- mogelijke opbouw en strategie van de behandeling. Waar begin je mee en wat zijn volgende stappen? Link naar de Elementen en hun kwaliteiten (Warm-Koud; Droog-Vochtig).
- kruiden die met bovengenoemde adaptogene kruiden en paddenstoelen gecombineerd kunnen worden, kruidenrecepten en voedingsadviezen die deze recepten ondersteunen.

Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Het logo van Marilene Dols

Holstraat 29
6231 AB Rothem-Meerssen
Telefoon : 06-30410067
E-mail : maridols@xs4all.nl

Lid NWP lidmaatschapsnummer P1753

Behandeling wordt vergoed door de meeste ziektekostenverzekeringen

Uw naam heb ik zeker nodig.
Uw emailadres heb ik zeker nodig.
Bedankt voor je bericht!×
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan. Probeer het nog eens!×

Wij gebruiken eenvoudige kleine bestandjes genaamd cookies. Hiermee kunnen wij onze website verbeteren. Lees hierover meer in onze Privacyverklaring.