Cursussen & Verdiepingsdagen

Regelmatig organiseer ik verdiepingscursussen voor mensen met enige achtergrond op het gebied van fytotherapie/ kruidengeneeskunde, bijvoorbeeld voor natuur- & gezondheidstherapeuten en herboristen. Tijdens een verdiepingscursus wordt een bepaald thema uitgewerkt op basis van recente wetenschappelijke ontwikkelingen en wordt de natuurgeneeskundige achtergrond ervan belicht. Een verdiepingscursus is altijd gericht op toepasbaarheid in de praktijk van de therapeut of (Meester)herborist. Voor Verdiepingscursussen kan bij de beroepsvereniging individuele accreditatie worden aangevraagd.
Voor sommige verdiepingsdagen is geen voorkennis op het gebied van fytotherapie/kruidengeneeskunde nodig.


Ben je geïnteresseerd in een cursus of verdiepingsdag stuur mij dan een mail (ook als er nog geen data gepland zijn).

Tweedaagse Verdiepingscursus Nieuwe kruiden voor de huid Voor deze cursus is enige voorkennis op het gebied van kruiden en gezondheid nodig. (neem bij vragen hierover contact met mij op) De ontwikkelingen in de kruidengeneeskunde staan niet stil. Zo zijn de afgelopen jaren een aantal traditionele kruiden met potentie voor huidklachten, van een wetenschappelijke basis voorzien. In deze tweedaagse cursus bundelen wij, Marilène Dols en Marleen Nauts, onze kennis en achtergrond op het gebied van kruiden, kruidenbereidingen en gezondheid. Kruiden die onder de loep worden genomen zijn onder andere Aziatische waternavel/Centella asiatica, gewone Brunel/Prunella vulgaris, zwarte komijn/Nigella sativa, blaaswingerd/Cardiospermum halicacabum en Mahonia/Berberis aquifolia. We staan stil bij werking & werkzame inhoudsstoffen, indicaties, wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitenvisie (Warm – Koel, Droog –Vochtig) en mogelijke recepten en teelt van de kruiden. Besproken wordt een mogelijke natuurgeneeskundige aanpak bij huidklachten met bijbehorende kruidenrecepten (voor inwendig gebruik) en globale voedingsadviezen.

Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Zwarte komijn / Nigella sativa

Tweedaagse Verdiepingscursus Kruiden en Natuurkwaliteiten Voor deze cursus is enige voorkennis op het gebied van kruiden en gezondheid nodig. (neem bij vragen hierover contact met mij op) Tegen de achtergrond van de 4 elementen Vuur, Water, Lucht, Aarde staan we stil bij de Natuur- kwaliteiten Warm & Koud, en Droog & Vochtig. Deze kwaliteiten spelen een belangrijke rol in de traditionele Westerse natuurgeneeskunde maar ook in de Chinese geneeskunde en de ayurveda. We staan stil bij hoe je deze natuurkwaliteiten kunt herkennen in mensen, in hun persoonlijkheid en in hun klachten. Vervolgens gaan we in op deze kwaliteiten in kruiden en hoe deze meer evenwicht brengen in de kwaliteiten-mix van mensen. Hierdoor verminderen klachten en voelt men zich meer “in z’n element”. Een belangrijke informatiebron voor het bepalen van de Natuurkwaliteit vormt de smaak van het kruid. Zo zal iedereen herkennen dat een scherpe smaak verwarmend is en dat de uitscheidingen worden bevorderd waardoor het resultaat droging is. Maar ook aan de bittere smaak, de zoete -, de zure/wrange en de zoute en mineralige smaak zijn eigenschappen te verbinden. Ook heeft ieder smaak een energetische werking die eveneens aan bod zal komen. De inhoudsstoffen zijn bepalend voor de smaak van een kruid en daarmee ook voor de Natuurkwaliteit (verwarmend, koelend, drogend of bevochtigend). De inhoudsstoffen (bitterstoffen, looistoffen, slijmstoffen & polysacchariden, alkaloïden, etherische oliën) zullen dan ook betrokken worden bij de beoordeling van smaak en energetische werking van de besproken kruiden. In deze cursus zal het proeven van de smaken van kruiden en hieruit conclusies trekken een belangrijke plaats innemen. Ook de samenstelling van de lunch zal in het verlengde liggen van de smaken en kwaliteiten van kruiden.
Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Hop-bel is Koud

Voedselovergevoeligheid en darm(flora)herstel Voor deze verdiepingsdag is achtergrond op het gebied van fytotherapie/kruidengeneeskunde niet persé noodzakelijk (iedereen met belangstelling kan meedoen) Voedselovergevoeligheid staat volop in belangstelling en iedereen kent wel iemand die er last van heeft. Maar wat houdt dit eigenlijk precies in en hoe merk je dat je allergisch of intolerant reageert op bepaalde voedingsmiddelen? Onderwerpen van deze dag op een rijtje: - Vormen van voedselovergevoeligheid zoals voedselallergie (IgE en IgG-gerelateerd), pseudo-allergie (voor histamine, smaakversterkers, kleurstof), voedingsintolerantie (voor melk, gluten, caseine, lactose) en malabsorptie (fructose, vetten). - Gevolgen op lichamelijk en geestelijk gebied, die zeer divers kunnen zijn van vermoeidheid & concentratieproblemen, tot fibromyalgie, AD(H)D en depressie. - Wat gaat er mis in de darm? (verhoogde doorlaatbaarheid, zwakke darmflora, verminderde afweer) - Flora van de darm, mond, luchtwegen en uro-genitaalgebied en de communicatie hiertussen - Kruiden en kruidenrecepten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van darmflora en darmslijmvlies, de verteringskracht versterken en intoleranties kunnen verminderen. - Zelf probiotische kefir & yoghurt maken. Niet alleen van koe- of geitenmelk maar ook van soja, kokos- of amandelmelk en heerlijk verfrissende water-kefir. Zelf (gefermenteerde) groenten&kruiden-pickels maken. - Kruiden en voedingsmiddelen met pre-biotische eigenschappen die de goede darmflora voeden. - Kruiden en voedingsmiddelen die darmslijmvlies herstellen (rijk aan l-glutamine, zink, aminozuren) Deze dag geeft je meer inzicht in al deze onderwerpen en je krijgt handvaten mee om thuis praktisch aan de slag te kunnen gaan.
Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

Praktische fermentatie-workshop
In deze fermentatie-workshop (v) zal op een praktische manier uitgebreid worden ingegaan op het onderwerp (melkzuur)fermenteren en hoe je met de gemaakte pre- en pro-biotische producten je gezondheid verbetert. Ook krijg je allerlei tips hoe je (een overmaat aan) seizoensgroenten en/of - kruiden kunt verwerken in fermentatie-producten waardoor ze langere tijd houdbaar blijven. Tijdens de workshop komen de volgende fermentatie-producten aan bod/ of worden zelf gemaakt (met recepten en syllabus erbij): - waterkefir maken op basis van kruideninfusen en verschillende kruiden & specerijen voor tweede fermentatie. Hiermee kun je gewenste kruidenrecepten (met hun gezondheidseffect) gebruiken bij de waterkefir- fermentatie. - ginger-bug, en hoe daar weer een gezonde pro-biotisch prik-vruchtenlimonade van te maken (bv. pro-biotische citroenlimonade, gemberbier enz.) - zelf lactosevrije yoghurt maken uit pro-biotica met brede (vele) stammen lactobacillen en bifidusbacillen - fruit met kruiden fermenteren (met wei en zoutoplossing) bv. ananas-Spaanse peperchutney, gefermenteerde perenchutney enz. - groenten fermenteren (met zoutoplossing en “kool-deksel”) en hoe daar kruiden& specerijen in te verwerken. Bv. fermenteren van augurken, asperges, wortel, biet enz. - verder uitgebreide proeverijen (bv. diverse groentepickels, Koreaanse kimchi, fruitchutney’s enz) en demonsta.es (gefermenteerde knoflook maken, zuurdesem enz).
Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via onderstaande email.

My Image
Het logo van Marilene Dols

Holstraat 29
6231 AB Rothem-Meerssen
Telefoon : 06-30410067
E-mail : maridols@xs4all.nl

Lid NWP lidmaatschapsnummer P1753

Bij aanvullende verzekering zijn er mogelijkheden tot vergoeding.

Uw naam heb ik zeker nodig.
Uw emailadres heb ik zeker nodig.
Bedankt voor je bericht!×
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan. Probeer het nog eens!×

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website bieden. Als u onze site blijft gebruiken, accepteert u ons cookiebeleid.