Beter in Balans

Behandelvormen

Fytotherapie
Fytotherapie betekent behandeling met kruiden(genees)middelen (ookwel fytotherapeutica). Kenmerkend voor fytotherapie is de keuze voor kruiden(genees)middelen met een wetenschappelijke basis. Tegelijkertijd is de traditionele kennis op gebied van kruidengeneeskunde van grote waarde. Als wetenschap en traditie op het gebied van kruidenmiddelen verenigd worden ontstaat een krachtige behandelvorm.
Het is een misverstand dat fytotherapeutica/kruidenmiddelen altijd onschuldig zijn want ook voor deze middelen gelden contra-indicaties, bijwerkingen en interacties. Voor een veilig gebruik en een goed resultaat is deskundige begeleiding dan ook belangrijk.
In mijn praktijk maak ik gebruik van zowel enkelvoudige fytotherapeutische middelen (één enkel kruid in een middel) maar ook van samengestelde kruidenrecepten die toegespitst zijn op de individuele toestand van de cliënt. Deze individuele kruidenreceptuur op maat wordt ook wel “magistrale receptuur” genoemd en deze heeft een diepgaande werking die zorgt voor een gezonder evenwicht bij veel uiteenlopende klachten.

Aromatherapie
Aromatherapie betekent behandeling met aromatische oliën. Aromatische oliën, ook wel etherische oliën genoemd, zijn de geurende bestanddelen uit planten, bomen en struiken met uiteenlopende werkingen zoals het remmen van ontsteking (bijv. kamille), het doden van ziektekiemen zoals bacteriën, schimmels, virussen (bijv. tea tree, oregano), het ontspannen van spieren (bijv. marjolein) of het verminderen van gewrichtspijn (bijv. jeneverbes) of hoofdpijn (bijv. lavendel).
Net als bij individuele kruidenreceptuur kan een aromatische oliecombinatie worden samengesteld die helemaal is toegespitst op de individuele situatie en geurvoorkeur van de cliënt.

Waarneembaar was de geur

 Als leefde nog de boom

 Als trilde daar zijn blad

 En vond een weg naar mij

Pablo Neruda

Bloesemremedies
Bloesemremedies zijn energetische plantenbereidingen gemaakt van de bloesems van planten, bomen of struiken. De remedies worden gebruikt voor gemoedstoestanden of emoties die uit evenwicht zijn geraakt.  Bloesemremedies helpen dan bij het krijgen van inzicht in de gemoedstoestand en bij het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen moed te ontwikkelen als er sprake is van angst, of daadkracht bij besluiteloosheid.

Reflexologie
Het uitgangspunt van reflexologie ofwel reflexzonetherapie is dat voor elk orgaan of spiergebied op verschillende plaatsen op de huid een projectieveld aanwezig is. Zo liggen reflexgebieden op de voeten, op de handen en op de rug, Door deze gebieden te beїnvloeden, bijvoorbeeld met bepaalde massagetechnieken, wordt de doorbloeding en energetische doorstroming verbeterd en het zelfhelende vermogen geprikkeld. Hierdoor is reflexzonetherapie een waardevol onderdeel van de natuurgeneeskundebehandeling.

EFT Emotional Freedom Techniques
Bij EFT ofwel Emotional Freedom Techniques gaat men ervan uit dat negatieve emoties kunnen leiden tot verstoringen van het energiesysteem van het lichaam (vergelijkbaar met meridiaansysteem uit de acupunctuur). Hierdoor ontstaan blokkades die binnen de EFT “psychologische omkering” worden genoemd. Die kunnen leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Door middel van eenvoudige kloptechnieken op bepaalde meridiaanpunten worden de energieblokkades opgeheven en wordt de energiedoorstroming hersteld. EFT kan gezien worden als “emotionele acupunctuur” en geeft goede resultaten bij stress gerelateerde klachten.

Voedingsadviezen
Op het gebied van voeding zijn er veel meningen en stromingen. Ondanks die diversiteit zijn er een aantal basisadviezen die voor iedereen gezond zijn. Eén daarvan is om zo min mogelijk industrieel bewerkt voedsel te eten. Dit bevat toegevoegd zout, suiker, gehard plantaardig vet, en vele smaak-, kleur- en conserveringsstoffen. Een ander advies is om zoveel mogelijk te eten naar de seizoenen. Hierdoor houd je vanzelf rekening met de Natuurkwaliteiten omdat winterse (groenten)gerechten verwarmend zijn en zomergerechten verkoelend.
Verder kunnen voedingsadviezen het beste aangepast worden op de individuele situatie van de persoon. Wat voor de één gezond is kan bij de ander juist klachten uitlokken. Ook de eigen voorkeur van smaak is belangrijk want eten moet vooral lekker blijven en een aangename ervaring zijn.

Het logo van Marilene Dols

Holstraat 29
6231 AB Rothem-Meerssen
Telefoon : 06-30410067
E-mail : maridols@xs4all.nl

Lid NWP lidmaatschapsnummer P1753

Bij aanvullende verzekering zijn er mogelijkheden tot vergoeding.

Uw naam heb ik zeker nodig.
Uw emailadres heb ik zeker nodig.
Bedankt voor je bericht!×
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan. Probeer het nog eens!×

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website bieden. Als u onze site blijft gebruiken, accepteert u ons cookiebeleid.