Een diepe belangstelling voor mensen, hun gezondheid en de rol die natuur en planten daarin kunnen spelen is mijn levenslange drijfveer.

Marilène Dols
My Image


Mijn opleiding tot Natuurgeneeskundig therapeut volgde ik aan de Academie voor Natuurgeneeskunde (Hilversum, 1990). Daarvoor volgde ik de docentenopleiding biologie en gezondheidskunde (LerarenOpleiding Utrecht, 1986).
Na deze opleidingen heb ik mijn vakkennis verdiept en inspiratie opgedaan door het volgen van vele bijscholingen, cursussen & seminars op het gebied van medische vakken, fytotherapie, aromatherapie, feces-(ontlastings)diagnostiek, voedselovergevoeligheden, bloesemremedies, massages, EFT (Emotional Freedom Techniques) enz.
Naast mijn praktijkwerk ben ik sinds 2000 als docent verbonden aan diverse natuurgeneeskunde-opleidingen (Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum, opleiding CAM/ Saxion-Next, opleiding aromatherapie Helicon). Momenteel ben ik als docent verbonden aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg in Maastricht (opleiding Gezondheidstherapie, Herboristenopleiding) waar ik les geef in de vakken fytotherapie, kruidenadviezen, aromaleer en gezondheidskennis.

PUBLICATIES

Ik schrijf regelmatig voor het vakblad OrthoFyto over de toepasbaarheid van kruidengeneeskunde/Fytotherapie bij verschillende aandoeningen. Hieronder kun je enkele artikelen lezen. Daarnaast schreef ik de afgelopen jaren in het tijdschrift OrthoFyto artikelen over: -Atopisch eczeem bij kinderen -Kruiden bij insomnia -Fytotherapie bij migraine -Fytotherapie bij menstruatieproblemen
De artikelen zijn verkrijgbaar bij het vakblad OrthoFytoNaar aanleiding van de vraag welke toepassingsmogelijkheden therapeuten hebben om kruiden in te zetten bij kinderen, hebben mijn collega Ann McIntyre en ik hierover bericht in het vakblad VNIG

Kruidengeneeskunde bij kinderen.

My Image

Daarnaast ben ik mede-auteur van Inleiding Complementaire Zorg (2006 Elsevier Gezondheidszorg). Dit boek geeft de huidige stand van zaken rond Complementaire zorg in Nederland. Het eerste deel gaat over de plaats van complementaire zorg binnen het verpleegkundig domein. Daarnaast wordt deze vorm van zorg binnen internationaal perspectief geplaatst. In deel twee wordt een zestal complementaire zorginterventies beschreven die regelmatig door Nederlandse zorgverleners worden toegepast (massage, werken met kruiden en aromatische olien, werken met muziek, ontspanningsoefeningen, Therapeutic Touch)

Inleiding Complementaire Zorg (2006 Elsevier gezondheidszorg)

My Image

VAKBLAD NATUURLIJKE & INTEGRALE GEZONDHEIDSZORG - dec.'17
De meeste mensen zullen het herkennen. Hoe je tijdens een boswandeling voelt dat je drukke hoofd tot rust komt, terwijl je ogen, oren en neus het bos in zich opnemen. Dagelijkse beslommeringen raken op de achtergrond. Je komt weer tot rust, voelt je ontspannen. En met nieuwe energie kun je het leven weer aan. Shinrin-yoku, ook wel forest bathing genoemd, behelst wat meer dan een lekkere wandeling in het bos. In Japan beoefent men het niet alleen, maar worden ook de fysiologische en psychologische effecten ervan onderzocht.
Intuïtief weten we dat het klopt, een groene omgeving doet mensen goed. Dat blijkt ook uit onderzoek. Of het nou gaat om een bos, een meer >>

My Image

VAKBLAD ORTHOFYTO - april'17
‘Over een half jaar ga ik trouwen en dan wil ik er graag goed uitzien… maar met al die puistjes op mijn rug kan ik niet eens een open jurk aan!’ Voor mij zit een jonge vrouw, achter in de twintig en behoorlijk wanhopig. Ze komt in mijn praktijk voor haar probleem: een vette huid met uitbarstingen van acne op gezicht en rug, die voor de menstruatie verergeren. Ze gaat eronder gebukt en ze is zeker niet de enige, want ik kom ze regelmatig tegen in mijn praktijk. Uit onderzoek blijkt dat acne bij volwassen vrouwen een groeiend probleem is en dat het, net als in de puberteit, een grote sociale en psychologische impact heeft.¹²³ De toename van de oorzaken is onderzocht en heeft diverse nieuwe inzichten opgeleverd. Door deze te integreren in de traditionele natuurgeneeskundige aanpak, kan het succes van de behandeling van acne bij volwassen vrouwen worden vergroot. meer >>

My Image
Het logo van Marilene Dols

Holstraat 29
6231 AB Rothem-Meerssen
Telefoon : 06-30410067
E-mail : maridols@xs4all.nl

Lid NWP lidmaatschapsnummer P1753

Bij aanvullende verzekering zijn er mogelijkheden tot vergoeding.

Uw naam heb ik zeker nodig.
Uw emailadres heb ik zeker nodig.
Bedankt voor je bericht!×
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan. Probeer het nog eens!×

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website bieden. Als u onze site blijft gebruiken, accepteert u ons cookiebeleid.